woensdag 26 februari 2014

In de wolken...

... met dit lieflijke jurkje...



De dagen worden langer, merken jullie dat ook? Ik vind het zalig om 's avonds Eloise op te halen in de creche terwijl het buiten nog licht is. Halleluja!

Bij dit prille lentegevoel past een lentejurkje!

Deze keer een volledig uniek stuk, want de stof liet ik bedrukken bij Spoonflower, op basis van een foto die één van mijn collega's nam afgelopen zomer in Limburg.



... en de perfecte laarsjes staan ook al te wachten...

Een goede aan-foto heb ik nog niet, mijn minniemie heeft een sterk karaktertje en als ze "neen" zegt, is het ook "neen. Bij Eloise klinkt dat trouwens heel overtuigend: 'neejneejneejneejnee!"



Patroon: Stof voor Durf het Zelvers - basisjurk met kapmouwtjes
! Kapmouwtjes bijtekenen is trouwens zeer eenvoudig te doen via de handleiding van Emma en Mona
Lintje in de taille: stockverkoop Strass

zondag 23 februari 2014

Het twijfeljasje

Ik maakte enkele weken geleden nog eens een jasje, opnieuw een Jackie.

Deze keer koos ik voor een winters stofje, iets wolachtig, maar heel zacht. Ik had namelijk een klassiek manteltje in mijn hoofd, een beetje retro - maar met speelse accenten. Tijdens het naaien was ik echt enthousiast, alles ging vlotjes, en het jasje stak in elkaar voor ik het besefte.
  
Het resultaat is echter niet helemaal wat ik wou. Ik had nochtans goed nagedacht over mijn stoffenkeuze, en toch twijfel ik! AAAAAAAAAAAAAAAAHHHHH....

Niet over het model, maar wel heel hard over de kleur.
Is het niet te donker?
Wat als ik een grijziger stofje gekozen?
Wat als ik een andere kleur paspel had gekozen in plaats van het fluo oranje?
Twijfel twijfel!

Wat Eloise betreft? Zij vindt het allemaal prima. Ik liet haar het jasje dit weekend dragen en nam vele foto's. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden... Ik moet bekennen dat hoe meer ik het zie, hoe meer ik fan word, maar het is echt geen liefde op het eerste zicht... :-)

Vandaag gingen we bijvoorbeeld wandelen in Buitenland, prachtig weer, en genoten hebben we. Eloise droeg haar jasje, in combinatie met een lekker warme sjaal.



Ik kreeg een bloemetje van mijn bloemetje <3













Last but not least...

Een DANKwoordje! Ik ben helaas niet in de prijzen gevallen bij de wedstrijd van Compagnie-M maar onder het motto 'deelnemen is veel belangrijker dan winnen' wil ik jullie wel kei hard bedanken voor alle stemmetjes die mijn richting zijn uitgekomen!

Eloise in haar "winter" Louisa

Manteltje: Jackie
Mantelstof, fluo oranje paspel en knoopjes: Stoff in Geel
Binnenvoering: Michael Miller - Star Pods in Coral - Hawthorne Threads

vrijdag 21 februari 2014

Een handleiding: Moeten er nog kaarten zijn?

Dat er veel gestikt, genaaid en geknutseld wordt, dat is zeker. Internet, Facebook, Pinterest, Instagram, ... het staat er vol van! En daar word ik nu eens vrolijk van zie.

Enkele maanden geleden kwam ik voor het eerst in contact met de Crea Mama's (te vinden op Facebook als je zoekt naar de groep 'Stoffemiekes'), en besliste om mee te doen met hun maandelijkse naaiprojecten.

Euhm, ok...

.... Dat was het plan, ik moet bekennen dat ik ondertussen niet elke maand heb meegenaaid met het thema maar de intentie was er wel :-)

In oktober 2013 was er een kei tof project: er stond een megakaartenhouder op het programma!

"Aangenaam, ik ben Annick en ik ben the queen of cards"
Echt.

Hoeveel klantenkaarten kan een mens hebben? Ik nodig u uit om eens bij mij te komen tellen. Het goede nieuws is: AL mijn kaarten passen in die megakaartenhouder (klantenkaarten weliswaar, mijn betaalkaarten en ID zitten in mijn portemonnee...)

Hierbij een foto van mijn resultaat. Ik maakte deze volgens dit principe.
Kaartenhouden met enkele bijpassende portemoneetjes

Ik kreeg daar toen super leuke reacties op, onder andere ook van mijn nichtje A. Zij vroeg mij toen om een kaartenhouder voor haar te maken, maar ik bedacht een beter plan. Samen iets maken is zoveel leuker dacht ik zo, dus ik stelde haar voor om samen aan de slag te gaan.

Maar helaas. Maanden gingen voorbij, en een naaidate kwam er niet van. Druk druk druk, het leven van een moderne mens... :-)

Toen we enkele weken geleden op bezoek gingen bij A stelde ik haar voor om de kaartenhouder voor haar te maken, met het stofje dat ze had gekocht op het Stoffenspektakel (want ah ja, de intentie was er eigenlijk wel om ervoor te gaan :-) ).

Maar ik kan het toch niet laten... 

... de bedoeling was immers om het samen te doen, dus om haar toch een beetje het gevoel te geven dat ze erbij was maakte ik foto's van elke stap. Dus A, speciaal voor jou!

... en misschien heeft u er zelf ook iets aan?

Stap 1: Bepalen van wat je nodig hebt

  • Twee verschillende stofjes
  • Buitenkant: 2 vierkanten van 23cm x 23cm in de buitenstof
  • Binnenkant: 2 vierkanten van 20,5 cm x 20,5cm in de binnenstof
  • Zakken buitenkant: 3 rechthoeken van 6cm x 23 cm in de buitenstof en 4 rechthoeken van 6cm x 23cm in de binnenstof
  • Zakken binnenkant: 6 rechthoeken van 6cm x 20,5cm in de buitenstof en 6 rechthoeken van 6cm x 20,5cm in de binnenstof
  • Flapje van 7,5cm x 7,5cm (in stofje naar keuze)
  • Vlieseline: 1 vierkant van 23cm x 23cm en 1 vierkant van 20,5cm x 20,5cm
  • Stukje velcro
 Ik werk graag met twee verschillende stofjes, maar uiteraard is dat eigen keuze.

Overzicht van de verschillende delen

 Stap 2: knippen van de stofjes

Stap 3: Strijk de versteviging op de verkeerde kant van 1 vierkant buitenstof en 1 vierkant binnenstof.

 

Stap 4: NAAIEN!

Eerst gaan we het 'flapje' maken. Ik heb deze keer paspel gebruikt, maar dit hoeft niet. Je stikt de twee flapjes aan elkaar langs 3 zijden, goede kanten tegen elkaar. Eén zijde blijft dus open, en dit gebruik je als keergat.

Vervolgens het flapje strijken en dan stik je nog eens smal op de rand de drie zijden door.

Flapje - doorgestikt

Hierna gaan we de velcro bevestigen (en dan is ons flapje af!). Je gebruikt hiervoor het ruwe gedeelte van de velcro (het zachte gedeelte is voor straks).

Tip, gebruik naaigaren in de kleur van de velcro. Ik gebruikte witte velcro, dus wit naaigaren. Anders ziet het er slordig uit :-)



De volgende stap, en helaas, dit is de lastigste (want saaaaaaaaai): we gaan de rechthoekige repen die de zakken gaan vormen a) mooi glad strijken, b) de bovenrand telkens een halve cm omvouwen en opnieuw strijken, c) stikken!
Zorg ervoor dat alle repen dezelfde afmeting hebben, dat zal straks het mooiste zijn.
Een mooie verzameling 'zakdelen'

We gaan nu de repen/zakdelen bevestigen op de vierkanten. Neem hiervoor een krijtje of een potloodje bij de hand en teken, vanaf de onderkant te beginnen, evenwijdige lijnen op 2,5 cm van elkaar. Stop hiermee op 5cm van de bovenkant van het vierkant.

Doe dit voor zowel het grote als het kleinere vierkant.

Hou vervolgens de repen voor de binnenkant binnen handbereik en leg de onderkant van de eerste reep (onderkant = het niet-afgewerkte gedeelte) gelijk met de laatste lijn die je zonet hebt getekend. De laatste lijn die je tekende op het vierkant is dus eigenlijk de bovenste lijn, en deze bevindt zich op 5cm van de bovenrand van het vierkant.

Naai deze reep vast op 0,5cm van de 'onafgewerkte rand' en doe dit vervolgens voor alle repen. Ik alterneerde de repen, zo krijg je een speels effect.

Dit is het resultaat als je de twee stofjes afwisselt.

Doe dit voor de twee vierkanten met BINNENstof, en voor 1 vierkant met BUITENstof (voor de gemakkelijkheid neem je best het vierkant dat je niet verstevigd hebt).

Dit zijn de vierkanten van de binnenkant



Als het goed is heb je dus nu drie vierkanten die elk met zakjes bedekt zijn. Ik vergat een foto te nemen van de drie vierkanten samen, maar de foto toont de vierkanten in binnenstof dus ik hoop dat je je van de buitenkant ook al een beeld kan vormen.

Alright... volgende stap: we gaan de twee vierkanten van de binnenkant aan elkaar spelden, goede kanten tegen elkaar, en stikken vervolgens heel het boeltje door.
! Vergeet geen keergat te laten aan de bovenkant

Ik stik aan de onderkant van de het vierkant (waar het laatste reepje stof werd bevestigd) op enkele milimeter boven de onderste stiklijn, zodat deze niet komt piepen straks.

Nadat je rondom hebt gestikt (behalve op de plaats van het keergat) knip je de randen een beetje bij (zeker in de hoekjes), hoekjes uitduwen (met een breipriem of een ander stomp voorwerp) en keer je heel het boeltje via het keergat. Een strijkijzer komt nu terug van pas om alles mooi glad te strijken. Het keergat kan je vervolgens met het naaimachine sluiten maar ik verkies om dit met de hand te doen. Dat duurt langer, maar het resultaat is mooier.

Hoekjes bijknippen. Let op, niet in het stiksel!

De binnenkant is nu af, tijd voor de buitenkant.
Neem het grote vierkant dat bedekt is met zakjes en het flapje met de velcro. Bepaal het midden van het grote vierkant en het midden van het flapje en speld vast.
Stik nu het flapje vast  met een hulplijntje (velcro naar beneden!) op 0,4cm

Neem het andere vierkant in de buitenstof en bepaal ook hier het midden.
Stik vervolgens het tweede stukje velcro (het zachte gedeelte) op het vierkant, op 1,5 cm van de rand.

Neem nu beide vierkanten in buitenstof en leg ze met de goede kanten tegen elkaar. Stik vast, volgens hetzelfde principe als de binnenkant, op 0,5cm van de rand. Laat ook hier dus een keergat bovenaan, en sluit dit met de hand.

Topstitch vervolgens de hele buitenkant met een fijn stiksel dicht tegen de rand.

Neem het grote vierkant bij de hand, en bepaal het midden. Trek hier opnieuw een potlood of krijtlijntje. Trek vervolgens langs elke kant van deze lijn opnieuw een lijn, op 1cm van deze middenlijn. Stik deze twee 'zijlijnen' door.



Bepaal vervolgens het midden van het binnenste vierkant, en stik dit vast op de middenlijn van het buitenste vierkant:


Detail binnenkant
Ziezo! Klaar!!!



A, kom hem maar halen, hij ligt op jou te wachten... :-)






Disclaimer:
Ik naai sinds Februari 2013 en ben autodidact. Moesten er dus zaken zijn waar ik de bal volledig mis sla, laat het mij dan alsjeblieft weten :-)

Meer lezen: patroon
Stofjes: Robert Kaufman - Stoffenspektakel




woensdag 19 februari 2014

Nog eentje met poesjes!

Woeps... Val ik nu al in herhaling?

Ik vertelde hier al dat Eloise dol is op poesjes... Als ik dus een stofje zie voorbijkomen in het favoriete thema van mijn kleine juffrouw, spring ik er bovenop!

Neem dat niet te letterlijk, ik koop het stofje gewoon, maar ge weet wat ik bedoel :-)

Het spreekt voor zich... aan dit mooie stofje kon ik niet weerstaan...








Nota aan mijzelf

Dat blijkt een steeds ambetanter probleem te worden want de stoffenstapel groeit exponentieel...

... maar hey...  ik heb een excuus: ook Eloise groeit exponentieel!


Reden te meer om een nieuw poezenkleedje te maken!

Ik ging opnieuw aan de slag met het basispatroon van Stof voor Durf het Zelvers, maar voegde ook kapmouwtjes toe, volgens dit principe.

Het resultaat:
Basisjurk SVDZ met kapmouwtjes

... met bijpassende botjes! * I love assorti *

      


... en een blinde rits achteraan:
Zoek de blinde rits!


De tekening liet ik achteraan doorlopen; ik had helaas niet genoeg stof gekocht om dit ook door te trekken in het rokdeel, dat is een tip voor mijzelf voor een volgende keer!

Eloise happy!





Aan de andere kant van de haag stonden paardjes...




... die moesten we nog even van dichterbij bekijken! * Eloise en haar nichtje Anse <3 * 




Patroon jurkje: Stof voor Durf het Zelvers
Stof: Cats light Green van SPX Fabrics via Bellelien

zondag 16 februari 2014

Over Biefrul en tassen

Ik denk dat Biefrul weinig introductie nodig heeft. In naai- en blogland en omstreken is ze gekend omwille van haar  prachtige koffertjes, tassen, verzorgingstassen, uiltjes, en zo veel meer. En laat "tassen maken" nu iets zijn dat ik nog niet heb aangedurfd. Ge moet uw meerdere erkennen :-)

Gisteren volgde ik een workshop van haar in De Stikhoeve.

De Stikhoeve is trouwens ook een recente ontdekking, regelmatig wordt hier door een groepje enthousiaste dames een naaiavondje georganiseerd en een paar weken geleden ging ik hier voor de eerste keer naartoe. Voor herhaling vatbaar!

Dat gezegd zijnde...

Terug naar de workshop...

Een AHA ERLEBNIS  noemen ze zoiets :-) Ik heb nog geen seconde naailes gevolgd en ik vond het dus wel een goed idee van mijzelf om eens iets in elkaar te steken "onder deskundige begeleiding" zoals ze dat dan noemen.

Thema van de dag: de BieSweet tas, een grote handtas met lange handvaten en een zak vooraan. Naar smaak aanpasbaar en helemaal op mijn lijf geschreven!

Oh, ik zit nog steeds na te genieten van deze fijne dag. Het resultaat kunnen jullie hieronder bewonderen...


Het stofje is Chevron Aqua van Riley Blake en kocht ik bij Bellelien, ook de paspel komt van bij Bellelien, en ik combineerde met gele tassenband van Veritas

Benieuwd naar nog meer?


Een impressie van 'the making of' met de lady herself aan het werk:


Veeeeeeeeeeeeel knipwerk. En als er iets is dat ik niet graag doe :-)


Sabine (Biefrul) is een perfectioniste, en kwam mij meermaals corrigeren. Het resultaat? 
Perfecte symmetrie en een doorlopende tekening!


Het zit hem in de details... Kijk mijn topstitch (*TROTS!*) De truc is dus blijkbaar om de snelheid van mijn naaimachine op de laagste stand te zetten, zo kan ik toch gas geven (wat ik zooooooo graag doe) maar traag genoeg werken zodat ik heel precies kan stikken.


Big love for a bag... Dankjewel Biefrul!




En dan is de vraag, 'ga je er nog maken?" Gisteren vertelde Sabine mij dat ze elk ontwerp minstens 50 (!!!) keer maakt vooraleer ze helemaal tevreden is. Ik heb dus nog een lange weg af te leggen, maar dit is simpelweg een toppertje dus er volgen er zeker nog!


Eloise is er ook wild van trouwens :-)


Bedankt aan mijn medestikkertjes van De Stikhoeve voor de superdag, en aan Sabine voor jouw professionele hulp en sympathieke terechtwijzingen. Streng... maar rechtvaaaaaaaaardig :-) Noteer mijn naam al voor de volgende workshop!

Stofje: Chevron Aqua van webshop Bellelien
Paspel: Webshop Bellelien
Rits: Guy's Naaicentrum - Hamme
Knoop: eigen voorraadje
Tassenband: Veritas
Place to be: De Bierhoeve a.k.a. De Stikhoeve in Hamme